Het CBCI-project
De projectpartners
Binnen het onderzoeksproject Circulair Bio-based Construction Industry werken 9 kennisinstellingen en -organisaties samen en zijn ruim 20 observer partners uit Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk betrokken. De 10 projectpartners zijn:
- Avans University of Applied Sciences (NL), Lead partner
- Embuild Vlaanderen (BE)
- Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (BE)
- KU Leuven (BE)
- Kamp C - Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen & Wonen (BE)
- HZ University of Applied Sciences (NL)
- Emergis (NL)
- Provincie Zeeland (NL)
- Agrodome BV (NL)
- University of Bath (UK)
Binnen het project werken we samen met stakeholders en experts om gevelelementen te ontwikkelen die niet alleen in het lab als prototypes worden getest, maar ook daadwerkelijk binnen de Living labs worden toegepast. Het ontwerpen, testen en produceren van de prototypes vindt plaats in labs in België (WTCB), Nederland (SPARK Maker Space Lab) en het Verenigd Koninkrijk (BRE Centre for Innovative Construction Materials). Deze faciliteiten stellen onze onderzoekers in staat gebruik te maken van de modernste productietechnieken en onderzoeksfaciliteiten. Materialen die in de eerste testrondes zijn meegenomen zijn bijvoorbeeld schapenwol, hout, nabasco, metisse en gras.
Resultaten van het project
- De whitepaper "Vijf bouwstenen voor circulair biobased bouwen" is gepubliceerd in november 2020. De vijf bouwstenen die in deze white paper worden geïdentificeerd zijn Betaalbaar, Flexibel, Passief, Integraal, en Traditioneel eigenaarschap.
- Whitepaper "Circulaire en biobased ambities in bouwprojecten; een integrale aanpak van het aanbestedingsproces": Een integrale aanpak van het aanbestedingsproces. Ervaringen van koplopers en living labs voor het inrichten van het inkoop- en aanbestedingsproces om circulaire biobased ambities waar te maken.
- De video rond het procurement framework
- Whitepaper "Hoe het wetgevend kader circulair, biobased bouwen kan stimuleren": De circulaire economie is een belangrijk speerpunt om de klimaatdoelstellingen te behalen. Momenteel is er in verschillende Europese landen heel wat in beweging op het vlak van wet- en regelgeving. In deze white paper worden de uiteenlopende ontwikkelingen geschetst in de wet- en regelgeving voor een circulaire bouwsector. Eén ervan is een grotere rol voor hernieuwbare materialen en producten in die toekomstige economie. Deze publicatie sluit af met een reeks aanbevelingen, opdat regelgeving de transitie naar circulair bouwen kan versnellen.
- CBCI Opleiding voor for professionelen: Sessie 1 CE Circulair en Biobased Bouwen; Sessie 1 voorbeeldsessie; Sessie 2 Aanbestedingen ; Sessie 3 bouwproces en de handleiding
- CBCI Powerpoints over biobased materialen: Overzicht Biobased Materialen