Veranderingsgericht ontwerp
Zowel bij renovatie- als bij nieuwbouwprojecten moet men voor ogen houden dat het gebouw geen statisch geheel is dat eeuwig onveranderd blijft. Het is daarentegen een dynamische omgeving die onder invloed van de veranderende behoeften van de gebruikers en nieuwe technische ontwikkelingen zal blijven evolueren. In een woongebouw zullen de bewoners bijvoorbeeld ouder worden of kan de gezinssamenstelling veranderen. Dat vergt een aantal specifieke aanpassingen aan de ruimten en toegangen. Bij niet-residentiële gebouwen kan het bijvoorbeeld gaan om een wijziging van de functie van het gebouw. Bijgevolg moeten we bij de aanvang van het project niet alleen in de huidige gebruikersbehoeften voorzien, maar ook een langetermijnstrategie uitwerken met een aantal scenario’s voor het toekomstige gebruik van het gebouw. Dat noemen we veranderingsgericht ontwerpen of “Design for Change”.
Betekenis en belang
We kunnen natuurlijk niet gaan ontwerpen voor elk mogelijk toekomstig scenario, maar door een aantal slimme ontwerpkeuzes kunnen we het aanpasbaarheidspotentieel van het gebouw wel aanzienlijk vergroten. Hoe groter het potentieel om later de indeling of de functie van het gebouw te wijzigen, hoe groter de kans dat het gebouw lang in gebruik kan blijven zonder ingrijpende werken. Zo creëren we waardebehoud op het hoogste niveau.
Toekomstgericht plan en maatvoering
Een eerste strategie is een toekomstgericht plan met een slimme maatvoering. Denk aan een eenvoudige en gelijkvormige draagstructuur, volgens een vast raster, met voldoende grote overspanningen en voldoende vrije hoogte tussen de verdiepingen. Op deze manier draagt de draagstructuur bij tot meer gebruiksmogelijkheden voor het gebouw. We kunnen ook maatregelen treffen met het oog op uitbreidbaarheid. Zo kunnen we technische schachten en lokalen bijvoorbeeld van voldoende marge te voorzien, of bepaalde dragende elementen overdimensioneren om later extra verdiepingen te kunnen toevoegen.
Ingebouwde gebruiksflexibiliteit
Een tweede strategie bestaat erin om voldoende gebruiksflexibiliteit inbouwen, vooral met het oog op een wijzigende plan-layout. Om dit mogelijk te maken moet er aandacht zijn voor gemakkelijk verplaatsbare binnenwanden (of binneninrichting), voldoende en goed gepositioneerde verticale ontsluitingsmogelijkheden en technische schachten en toegangen. Daarnaast moet het gevelontwerp indelingswijzigingen toelaten en moeten we bij de binnenafwerking voldoende aandacht besteden aan de bereikbaarheid van achterliggende gebouwonderdelen.
Aanpasbare technische installaties
Een laatste strategie is het ontwerp van technische installaties met voldoende aandacht voor aanpasbaarheid. De technische installaties hangen nauw samen met de indeling en functies van de ruimtes in een gebouw. Wanneer de indeling of de functie in een gebouw wijzigt, moeten we de technische installaties hier idealiter ook aan kunnen aanpassen. We kunnen deze aanpasbaarheid vergroten door de technische installatie op voorhand af te stemmen op een multifunctioneel gebruik (bv. zonering, vraaggestuurd, uitbreidbaar, overgedimensioneerd) en de nodige aandacht te besteden aan toegankelijkheid (i.f.v. onderhoud, herstellingen, upgrades, uitbreidingen) en compatibiliteit.
Hoe kan je dit meten?
Omdat het gaat over ontwerprichtlijnen is een objectieve meting zeer moeilijk. Om die reden gebeurt de meting op heden op een kwalitatieve manier a.d.h.v. vragenlijsten die peilen naar de mate waarin de ontwerpkeuzes beantwoorden aan de principes van “design for change”. Hieronder vind je naast de checklist in de tool Circulair Gebouwd ook enkele andere voorbeelden van dergelijke checklists of vragenlijsten:
- Level(s) indicator 2.3: Design for adaptability and renovation
- DGNB building certification scheme: ECO2.1 Flexibility and adaptability
- Breeam.nl certification scheme: MAT8 gebouwflexibiliteit
- GRO TOE1 checklist
- FLEX 4.0 32 flexibility performance indicators – TUDelft Rob Geraedts
- Checklist omkeerbaar ontwerpen - Leefmilieu Brussel
De lijst die gebruikt wordt in de tool Circulair Gebouwd komt in grote lijnen overeen met bovenstaande checklists. Sommige lijsten zijn specifieker, hebben een andere opbouw of leggen andere accenten, maar ze vertonen grote overeenkomsten.
Voorbeelden uit de praktijk
Welke tools kunnen hierbij helpen?
- De CBCI - Flexibility calculator werd, binnen het CBCI project, in co-creatie met opdrachtgevers en partijen uit de bouw ontwikkeld. Deze tool helpt om vroegtijdig in een project een inschatting te maken van de economische toegevoegde waarde van remontabel bouwen. Zo laat het opdrachtgevers toe de waarde concreet te maken van "flexibiliteit in de constructie". Met deze informatie kunnen opdrachtgevers hun plan scherper maken en de waarde laten meewegen in de ontwerp- en investeringsbeslissingen. Video: hoe in te vullen?
- 24 ontwerprichtlijnen veranderingsgericht bouwen - OVAM
- Bouwen voor een circulaire economie – Ontwerpkwaliteiten om architecten en opdrachtgevers te begeleiden en inspireren
- CB 23 Leidraad Meten Van Circulariteit – tabel 11 en 12: Lijst met aspecten van Adaptief Vermogen
- Checklist Omkeerbaar Ontwerpen - Leefmilieu Brussel