Emergis Living Lab
Algemene Informatie
Dit Living Lab werd gebouwd in Kloetinge (Zuid-Beveland) bij Emergis, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Daar werden de gastenverblijven uitgebreid met een nieuwe circulair gebouwde vleugel. De units zijn gemakkelijk verplaatsbaar en de ruimtes vlot herschikbaar. Op die manier kan men inspelen op de immer veranderende huisvestingsvraag van Emergis. Men zal echter niet langer moeten opbouwen of afbreken, maar zal simpelweg enkele eenvoudige aanpassingen kunnen doorvoeren, zonder veel energie- of materiaalverspilling. Het gebruik van biogebaseerde materialen verlaagt verder de ecologische impact en verzekert de circulariteit bij einde levensduur. Bekijk de video of ga virtueel op bezoek!
- Veranderingsgericht ontwerp
- Ontwerp voor hergebruik en recyclage
- Bestaande situatie valideren
- Kringloopmaterialen integreren
- Toekomstige materialenbank voorbereiden
- Afval tijdens bouwfase
- Milieu bewuste materiaalkeuzes
- Streven naar synergieën
- Informatie delen en beheren
- Innovatieve businessmodellen en bouwproces
Ontwerp voor hergebruik en recyclage
Door met CLT te werken kan de draagstructuur meteen ook dienen als binnenafwerking. Zo worden er geen vloerpakketten, verlaagde plafonds of bepleisteringen aangebracht, maar wordt overal waar mogelijk de CLT in het zicht gelaten. Dit zorgt voor een enorme materiaalbesparing en een drastische vermindering van de materiaalimpact.
Om de restwaarde van de CLT-panelen zo hoog mogelijk te houden, worden de leidingen voor verlichting en elektriciteit in opbouw geplaatst en de sanitaire toestellen geclusterd in 1 unit. Dankzij deze functionele scheiding kan men de technische installaties aanpassen, zonder hierbij andere onderdelen van het gebouw te beschadigen. Ook in de gemeenschappelijke gang wordt de hoofdbekabeling voorzien in een kabelgoot die toegankelijk is en uitbreiding of aanpassingen makkelijk toelaat.
De opbouw van de gevel is volledig demonteerbaar met de mogelijkheid om de houten planken en isolatie onbeschadigd te recupereren. Het platte dak is uitgevoerd met een dakbedekking die los geplaatst en geballast werd, zodat bij latere ontmanteling de isolatie en de dakbedekking gemakkelijk gescheiden kunnen worden. De units zelf steunen op stalen poten die aangebracht werden op Stelcon-platen op gestabiliseerde grond. De fundering is dus ook zeer modulair en demontabel uitgevoerd met een hoog hergebruikpotentieel. De wanden die de modules laten aansluiten op de centrale gang kunnen beschouwd worden als de binnenwanden. Deze werden voorzien in houtskeletbouw, met houten platen als afwerking en een losmaakbare drempel ter hoogte van de deuropening.
De hijspunten van de modules zijn gebleven, maar werden weggewerkt in de dakafwerking. Zo kunnen de modules later makkelijk in hun geheel gedemonteerd worden. De CLT-units zelf werden samengesteld uit CLT-platen die niet verlijmd maar geschroefd verbonden werden. Zo kunnen de units indien nodig ook uit elkaar gehaald worden met minimale schade aan de panelen.
De einde-levensduurcalculator voor de Living Lab van Emergis is hier te downloaden. Hierbij is de levensduur van de units geschat op 60 jaar en dat de materialen uiteindelijk ongeveer €150.000 opleveren. De investering om het gebouw remontabel te maken is gedeeld door twee aangezien er met deze investering ook een voordeel in flexibiliteit wordt gezien. Deze is in de flexibiliteitscalculator berekend.
Bestaande situatie valoriseren
Om het nieuwe deel van het gebouw op het bestaande te laten aansluiten, moest men een deel van het bestaande gebouw afbreken. Het ontwerp van de architect liet eerst niet toe om de bestaande fundering en vloer te behouden. Met het oog op een maximale benutting van de bestaande toestand, werd het ontwerp aangepast aan de perimeter van de bestaande vloer en fundering zodat deze wel behouden konden blijven. De andere delen van het gebouw, die wel afgebroken werden, waren niet geschikt voor hergebruik en werden volgens de standaardpraktijk afgevoerd.
Toekomstige materialenbank voorbereiden
Om later hergebruik te faciliteren werd een as-built BIM-model opgeleverd met daarin de materialen en hoeveelheden. Verder maakte de aannemer ook demontage-instructies op over de montage en demontage van de CLT-units.
Informatie delen en beheren
Het Emergis Living Lab zet voor informatiebeheer in op een as-built versie van het BIM-model met daarin alle informatie over hoeveelheden en gebruikte materialen. Verder zorgde de aannemer ook voor een informatief document rond de demontage en montage-instructies voor de prefabmodules.
Innovatieve businessmodellen en bouwproces
Qua vernieuwende aanpak zet het Living Lab Emergis vooral in op standaardisatie, modulariteit en prefabricatie om zo tot een hoge materiaalefficiëntie te komen. Hierbij werd de bouw van een mock-up (eerste testmodule) voorzien. Zo kon men niet alleen zaken bijsturen en moeilijkheden op de werf preventief vermijden maar ook verder aan materiaalbesparing te doen. Zo bleek uit de bouw van de testmodule dat 2 lichtarmaturen voldeden om aan de gevraagde lichtkwaliteit te voldoen. De 3 armaturen die origineel voorzien waren, werden dus vervangen door slechts 2 armaturen per module. De aanbesteding is verder traditioneel verlopen, er is niet ingezet op circulaire businessmodellen.