Informatie delen en beheren

informarie delen en beheren

Informatie delen en beheren

In een circulaire economie zullen “informatiestromen” een cruciale rol spelen. Het goed documenteren, beheren en up-to-date houden van gebouwinformatie zal bepalend zijn voor de circulaire valorisatiemogelijkheden in de toekomst. Vandaag is hier nog geen standaard voor, maar men kan wel een voorlopersrol opnemen door aandacht te hebben voor zaken zoals gebouwpaspoorten, materiaalpaspoorten, data maximaal digitaliseren,…

 

Betekenis en belang

De stelling van architect Thomas Rau “Afval is materiaal zonder identiteit” geeft aan hoe cruciaal informatie is wanneer we willen evolueren naar een circulaire economie. Deze informatie digitaal ter beschikking stellen en beheren zal bepalend zijn om materialen, producten of gebouwen opnieuw in kringlopen te kunnen brengen. Het materialen- en/of gebouwenpaspoort kan hierop een antwoord bieden. Bij gebrek aan een Europees normatief kader, neemt de sector momenteel een afwachtende houding aan. Er is daarom nood aan pioniers die ervaring opdoen rond de praktische implementatie van paspoorten voor de bouw, zodat men op basis van deze ervaring een normatief kader kan uitwerken. Dit kan gaan van een eenvoudige Excel lijst die alle toegepaste materialen opsomt tot een “digital twin”, inclusief demontageplannen en technische fiches.

Maar ook in de gebruiksfase kan “informatie” helpen bij het efficiënt gebruiken en beheren van een gebouw. Zo kan men slimme gebouwbeheersystemen inzetten voor onderhoudsbeheer, energiemonitoring, opvolging van waterverbruik, organisatie van intensief ruimtegebruik, enz. Op die manier kunnen we met behulp van informatie- en databeheer materiaal en energie besparen.

logo tool circulair gebouwd

Hoe werd dit opgenomen in de tool Circulair Gebouwd?

In de tool lijsten we enkele actiemogelijkheden op voor gebouw- en materiaalpaspoorten. Ze zijn gebaseerd op literatuur, onderzoeksprojecten (CB 23 Leidraad voor paspoorten in de bouw, BAMB) en praktijkervaringen (projecten zoals BIM-integrum). De lijst is niet-limitatief en wil vooral inspirerend werken en de gebruiker bewust maken van de manieren waarop informatieopslag en -beheer kunnen bijdragen tot circulair bouwen. Ook hier maakten we een onderscheid tussen musthaves en extra’s.

meten

Hoe kan je dit meten?

Op dit moment bestaat hier geen meetsysteem voor en dit lijkt ook niet meteen relevant.

Voorbeelden uit de praktijk

De binnenkant van het voorbeeldproject - Living Lab van KULeuven
Living Lab Emergis de ingang

Welke tools kunnen hierbij helpen?

  • BIM-software: Een BIM-model en de bestaande softwarepakketten bieden de mogelijkheid om informatie op te hangen aan het as-built 3D-model. Op deze manier kan men gebouwenpaspoort opbouwen in een digitale omgeving die niet alleen een overzicht bewaart van de hoeveelheden en types materialen, maar bijkomende informatie kan bieden zoals technische fiches, demontagetechnieken, onderhoudsinstructies,…