afvalbeheer op de bouwwerf

Tijdens de constructiefase ontstaan afvalstromen zoals snijresten, materiaaloverschotten, bekistingsmateriaal, verpakkingen, … Wanneer men dit afval op de werf inzamelt en afvoert als containers “gemengd bouwafval”, wordt het merendeel verbrand of gestort. 

Er bestaan vandaag echter heel wat mogelijkheden om deze materialen opnieuw in kringlopen te brengen. Selectieve inzameling en afvoer is een voorwaarde om deze materialen hoogwaardig te kunnen recycleren.

Betekenis en belang

Heel wat materiaalproducenten voorzien inzamelmogelijkheden voor “zuivere” afvalstromen die ze dan via een recyclageproces als secundaire grondstoffen opnieuw in het productieproces brengen. Een economisch verantwoorde organisatie van de selectieve inzameling op de werf en de afvoer naar de juiste afzetkanalen vormt hierin de grootste uitdaging. Een goed afvalbeheerplan kan echter heel wat materialen redden van verbranding of stort.

Een sterk gereduceerde hoeveelheid afval dankzij adequate afvalpreventie is natuurlijk nog beter. Zaken zoals off-site voorbereidingen, slimme maatvoering of lean planning kunnen bijdragen aan een lagere afvalproductie op de werf.

logo tool circulair gebouwd

Hoe werd dit opgenomen in de tool Circulair Gebouwd?

Via projecten zoals Pilootwerven voor Afval in Brussel (cpdb), BBSM, FCRBE, Proeftuin Circulair Bouwen, Digital Deconstruction, Protocole de déconstruction pour la Région de Bruxelles-capitale bouwde Buildwise de afgelopen jaren een expertise op rond afvalbeheer op werven en hergebruik van bouwmaterialen. Door deze kennis samen te brengen met de expertise van de projectpartners binnen het CBCI-project hebben we in deze tool de belangrijkste mogelijkheden opgelijst voor omgang met afval tijdens de bouwfase.

Voor afvalbeheer zowel tijdens de uitvoering als bij onderhoud, hebben we opnieuw musthaves en extra’s gedefinieerd.

meten

Hoe kan je dit meten?

In de GRO-checklist OMG3 staat een sectie over bouw- en sloopafval. Aan de hand van die sectie kan je op een kwalitatieve manier evalueren in welke mate wordt ingezet op afvalbeheer. Je zou ook nog een stap verder kunnen gaan en tijdens de bouwfase het bouwafval monitoren. Zo kan je echt “meten” hoeveel afval geproduceerd wordt en hoeveel ervan hoogwaardig gevaloriseerd werd.

Voorbeelden uit de praktijk

De binnenkant van het voorbeeldproject - Living Lab van KULeuven
Living Lab Emergis de ingang

Welke tools kunnen hierbij helpen?